DOmN - łączy wiedzę wszystkich diet, wreszcie jesteś w domu, znasz kierunek w codziennych wyborach...! a jo-jo już nigdy nie będzie jo-jo!
Punkt wyjścia do rozważań dietetycznych człowieka
to nie paleolit ale wcześniej, dużo wcześniej...
ostatnio mówi się, że nawet 800 000 lat temu.
Kiedy jeszcze nie używaliśmy ognia
do przyrządzania potraw i mięsa.
Wtenczas jakoś przeżywaliśmy i od tamtego czasu...
nasze komórki... NASZE KOMÓRKI (nie układ pokarmowy)
nie za bardzo, jeśli w ogóle uległy zmianie.
zmiany histologiczne (tkankowe) jeśli zachodzą to ok. 1% na 100 000 lat
zmiany cytologiczne (komórkowe ) praktycznie są niezmienne od 3,5 mld lat
Mikrobiom jelitowy człowieka,
ok 2 kg reaktywnej masy około 1 500 szczepów bakterii i grzybów
u cywilizowanego człowieka "wszystkożercy" (kiedyś nawet 15 000 szczepów)
Czy mikrobiom się zmienił, w sensie funkcjonowania?
Czy dostosował się do wysoko-przetworzonych produktów?
Jak Mikrobiom funkcjonuje przetworzonych produktach?
Co oferują nam szczepy, które nie są w stanie przeżywać, kiedy stosujemy
lekarstwa, konserwanty, nabiał, sól, cukier, herbatę, garbniki, alkohol ?
Kulinarny Rezultat Kultury, KRK = dietetyka systemu
→ kliknij gdziekolwiek w poniższy tekst - by czytać całość !