z ostatniej chwili.... ogłaszamy formalnie Odkrycie Odżywiania Naturalnego... zobacz tekst odkrycia
DOmN - łączy wiedzę wszystkich diet, wreszcie jesteś w domu, znasz kierunek w codziennych wyborach...! a jo-jo już nigdy nie będzie jo-jo!
z ostatniej chwili.... ogłaszamy formalnie Odkrycie Odżywiania Naturalnego... zobacz tekst odkrycia
Wstęp.
Dzisiejsza Dietetyka bazuje na wiedzy opierającej się na kulturowych przesłankach i nie jest wstanie sprostać potrzebom organizmu w długookresowej konfrontacji do szkodliwych czynników współczesnego życia. Choć w ostatnich dekadach nauki dietetyczne poczyniły niesamowite postępy, tak dzisiaj wobec nowych odkryć i badań oraz dezorientującego wpływu prokulinarnych mediów rozwijają się zbyt wolno. Ta sama dietetyka jest jednak nieodzowna we wszystkich stanach chorobowych.
Ostatnie odkrycia w związku np. z Human Microbiome Project (2007) i setki badań wskazują na potrzebę uznania i wypracowania zupełnie nowego podejścia do metabolizmu człowieka.
Krótko: mamy zatem do czynienia z paradygmatem dietetycznym, którego głównie redukcjonistyczne założenia bazują na ilości (składników i kalorii) zamiast jakości pożywienia (biologicznie aktywne składniki, w tym mikrobiota).
Jeśli jesteś w stanie poświęcić uwagę tym pionierskim informacjom, zyskasz dostęp do współczesnej wiedzy o biologii człowieka i własnego życia już dzisiaj.
Odżywianie Naturalne to nie dieta!
Tysiące lat Twoi przodkowie i Ty byłeś karmiony fałszywymi informacjami!
zatrzymaj się ! zastanów ! nawiąż kontakt !
Odżywianie Naturalne lub zbliżone do naturalnego, to dzisiaj odżywianie nieprzetworzoną, np. surową żywnością. ON to nie jest kolejna dieta. Historia diet zaczęła się wraz z opanowaniem ognia przez człowieka. ON jest zatem przypomnieniem, stanu wcześniejszego, naturalnego.
Naturalny styl odżywiania jednak do dziś powszechnie występuje u dzikich zwierząt i roślin.... a powinien również występować u człowieka aby ten, np.: nie chorował na choroby cywilizacyjne.
Mimo, że brzmi to niewiarygodnie ON jest czymś nowoczesnym. Nauka to w pełni potwierdza. A nauki medyczne i dietetyka działają w tym zakresie ospale i zachowawczo, jednak nie przeczą ON - wstrzymując oddech.
Zapoznanie się z tą pionierską inicjatywą poprzez poznanie aktualnej wiedzy może być Twoim ratunkiem. Jest Twoim celem, ponieważ tu jesteś i celem kilku inicjatyw DOmN.
Zajrzyj również na nową Wikipedię Odżywiania (tymczasowy: wiki.domn.pl)
Pobierz darmowego Ebooka (poniżej)
Dowiesz się,
jak współczesny człowiek
powinien się właściwie odżywiać
Książka o Życiu,
również Twoim.
Okładka przedstawia bałagan w Twoich jelitach
- zrób w nich porządek!
...i samodzielnie
rozwiąż
wszystkie Twoje problemy
w 50%-100%
ZDROWIE, URODA, SPRAWNOSĆ, KREATYWNOŚĆ, SUKCES, SEKS
co zrobić?
"dzisiaj już, odżywiać się możesz Naturalnie"
Kiedyś wierzyliśmy w płaską Ziemię, ale tak nie było. Dzisiaj wierzymy w sens "płaskiej" przetworzonej żywności i na dodatek produkujemy ją przemysłowo bez umiaru co do technologii i w nadmiarze. Jednak to nie jest zdrowe postępowanie. Fakt, jesteśmy kulturowo związani tradycjami kulinarnymi i więzy te mocno nas trzymają w naszych przekonaniach. Faktem jest również, że z innych powodów żyjemy dłużej a nasz organizm katowany przetworzoną żywnością w dłuższym okresie czasu nie daje rady utrzymać nas w zdrowiu do naturalnej śmierci - w starości, ai niestety w coraz młodszym wieku, chorujemy i giniemy na typową chorobę cywilizacyjną.
Prawda jest taka, że Życie na tej planecie od powstania bazuje na nieprzetworzonych produktach. A obecne wielkie wymieranie nie jest spowodowane "nadmiarem natury" a czynnikami technologicznymi .
W tym opracowaniu zakończymy poszukiwania kierunku naszego przyszłego codziennego postępowania, dosłownie: odżywianiem, czyli zaczynając od przyjmowania stopniowo coraz mniejszej ilości wysokoprzetworzonych produktów, w tym produktów odzwierzęcych (w tym nabiału) i dalej, przyjmowaniem w każdym posiłku coraz większej ilości produktów pochodzenia roślinnego, aż do nieprzetworzonych produktów roślinnych, wyłącznie surowych, (→ żywych), odżywczych: jak owoców, warzyw, orzechów (również jaj) i innych produktów, które oprócz kalorii dodatkowo dają upragnioną witalność. W jakim celu?
Aby dać szansę: chorym na wyzdrowienie, zdrowym na wzmocnienie ciała i poczucia indywidualnego bezpieczeństwa oraz wzrostu kreatywności a nawet w celu zbliżenia się do szczęścia czy ochrony planety. A to DOBRE :-)
prezentacja książki
krótkie życio*we WPROWADZENIE
(poprzednia wersja)
książka o dwóch okładkach
obie okładki
odnoszą się do
sytuacji Mikrobiomu
w Twoich jelitach -
- zrób TAM porządek!
Książka o Życiu, również Twoim.
Ludzie mają już serdecznie dość diet,
np. kolejnej "5-tej" cudownej diety odchudzającej,
kalkulacji niewidocznych "składników odżywczych",
wydumanych argumentów naukowo-dietetycznych...
. . . czy przyjmowanie posiłku
może być aż tak skomplikowane!?
zastanów się . . .
O co w tym całym jedzeniu chodzi ?
Kto namieszał w naszym menu ?
Kto nie jest w stanie tego odkręcić ?
Nauka
UWAGA !
dla 99,9% poszukujących
nie jest możliwe
samodzielne dotarcie do informacji:
Jak człowiek powinien się właściwie odżywiać?
w SZKOLE - tego nie nauczą,
MEDIA - podają sprzeczne informacje,
INTERNET - grzęźnie w nadmiarze informacji,
LUDZIE - hołdują kulinarnej tradycji i kierują się
smakiem,
DIETETYCY - proponują "zrównoważone", "urozmaicone" oraz suplementy
NAUKA - jak zwykle milczy i jest zdystansowana,
zajęta kolejnymi problemami
ORGANIZM - nic nie ma do powiedzenia, nie jest w stanie
przebić się z potrzebami
Twoja wola
pozwól się sobie zanurzyć
w nowej wiedzy (ale zapomnianej),
w nowym smaku (ale głębszym)
i w nowym stylu życia (ale bezpieczniejszym)
to PRZYGODA na Twoje Życie...
rozwiązanie
w DOmN tkwi potencjał rozwiązania
wszystkich Twoich problemów życiowych i zdrowotnych
zaczynając od osiągnięcia prawidłowej masy ciała.
Ale również tych egzystencjonalnych i planety
zastanawiasz się...
czy to jest coś dla Ciebie?
... dotyczy to bardziej
Twojego organizmu,
nie Twoich przekonań,
w tym pomoże Tobie DOmN.
Złudzenie
Większość z Nas (99%) sądzi, że wie
jak należy się odpowiedzialnie od-żywiać,
czyni to jednak, mniej niż 1% !!!
O co chodzi? Jaki problem? Jaka tutaj tkwi tajemnica? Gdzie haczyk?
DOmN - naturalnym stylem odżywiania i jest:
czymś co mamy w genach
jest proste w zrozumieniu (aż za proste i to może być niezrozumiałe)
jest mega łatwe w zastosowaniu
jest w sumie najtańszą opcją dla codziennych wydatków
leczy wszystkie choroby, jest bezpieczne dla zdrowia, zwiększa kreatywność i witalność itd. itp. ale...
nie przychodzi samo, trzeba się nauczyć
- tak jak drogowego Prawa Jazdy
krótko o DOmN
DOmN dostarcza wielu informacji, wynikających ze współczesnych badań naukowych,
które przełamują współczesne nawyki i przekonania w temacie jedzenia.
dawno temu... Kopernik pokazał kiedyś coś co było i każdy to widział.
ale nie każdy miał odwagę tak myśleć.
...na tamte czasy jednak jego wiedza nic nie zmieniła.
DOmN jest również oczywiste i wszyscy wiedzą.
...o tym trąbią media, dietetycy, medycy i niektóre Mamy:
W nieprzetworzonych produktach jest najwięcej wartości odżywczych !!!
Jest 100% możliwych wartości odżywczych !!!
DOmN pokaże Tobie jak to zastosować i jak się z tego radować!!!
Czas coś zmienić, skoro można !
DOmN ratuje urodę, umysł, zdrowie i życie !!!
. . . nie wspominając o Naszej planecie Ziemia
Recenzja
Absolutne "muszę to mieć” dla osób, które interesują się zdrowym odżywianiem.
Myślę, że wielu osobom na początku trudno będzie się pogodzić z rzeczywistością i informacjami zawartymi
w tej książce, gdyż jej treść jest bardzo bolesna.
Ludzie nie chcą myśleć, że dieta, której nauczyli się, będąc jeszcze młodymi ludźmi, jest nieprawidłowa
i szkodliwa.
Zdecydowanie polecam lekturę i refleksję nad jej treścią - w trosce o długość i jakość życia! M. Wielgat
w DOmN musieliśmy uporządkować najpierw słownictwo,
inaczej się nie dało,
to zastany bałagan po przodkach:
DOmN to dziś nowoczesna metoda:
Najbezpieczniejsza - bo naturalna
Najwłaściwsza - bo zgodna z konstrukcją organizmu
Najszybsza - bo bez efektów JOJO i gotowania
Najłatwiejsza - bo bez przetwarzania
Najtańsza - bo produkty najprostsze
Najlżejsza - bo lekkostrawna
Najenergetyczniejsza - bo tli się w nich Życie
Najbardziej witalna - bo daje promienność i kreatywność
Najsmaczniejsza - bo nieprzetworzone jest najsmaczniejsze
(ale potrzeba się tego nauczyć i po to jest DOmN)
Dział I. (1 rozdział)
Skąd wyszliśmy? Sytuacja wyjściowa ludzkości...
Dlaczego jemy martwe pożywienie?
(rozwiń w dół)
Z przyzwyczajenia, niestety. Nie z wyboru!
Wyłącznie dlatego, ponieważ to nasi przodkowie tak musieli, chcieli i potrzebowali zrobić — aby przetrwać. Zimą nic nie rosło, oni nie mieli lodówek, nikt nie przywoził im bananów, awokado, mango, winogron, pomidorów... przez cały rok… Ale wszyscy oni żyli w innych warunkach.
Czy znasz ich?
Czy pozwalasz sobie ustalać przez innych, co masz jeść, nawet jeśli już do tego od urodzenia przywykłaś /łeś?
Czy sądzisz, że dobrze wybrali? Oni nie chorowali na choroby cywilizacyjne, to my chorujemy, ponieważ warunki się zmieniły: przemysł spożywczy istnieje.
4 kluczowe, proste przypomnienia DOmN
MIKROBIOM
Od powstania Życia na Ziemi, na całej naszej ewolucyjnej ścieżce (3,5 mld lat) mieliśmy ZAWSZE kontakt z bakteriami. Na zewnątrz i wewnątrz .
W układzie pokarmowym zdrowego człowieka, również w Twoim, znajduje się ok. 2 kg bakterii i jest tam dla nich najwygodniej na świecie.
Kluczowym jest wiedzieć jak się nim opiekować, co lubi, a czego nie.
Kluczowym zagadneniem jest przywrócenie pełnej SYMBIOZY z posiadaną mikrobiotą.
Wtenczas będzie Ciebie broniła i pomagała wspierała - posiada podobną rolę co przygarnięty pies czy kot.
Jednak MIKROBIOM był od zawsze a my w sumie od niego pochodzimy, jesteśmy jego pra dziećmi.
Codziennie pamiętaj o Mikrobiomie.
Mimo, że jesteśmy ludźmi i właśnie dlatego nie wstydźmy się pamiętać o florze bakteryjnej.
NIEPRZETWORZONE PRODUKTY
Zanim opanowaliśmy ogień przeżyliśmy w całej swojej linii ewolucyjnej czyli ok. 3,5 mld lat, na produktach naturalnych, surowych, dzikich.
Potem człowiek zaczął wymyślać: gotowanie, pieczenie, smażenie, pasteryzację, konserwanty, broń palną, bombę atomową - a te i inne wynalazki skracają życie.
Są też takie, które przedłużają: brak głodu, bezpieczne i ciepłe schronienie, łatwy transport, szczepionki, edukacja, chirurgia, medycyna...
Kluczowym jest wybrać priorytety w przyjmowanych posiłkach, czyli skupić się na tym co zawiera najwięcej wartości odżywczych.
Pamiętaj.
CAŁOROCZNY DOSTĘP
do OWOCÓW tropikalnych, warzyw, orzechów...
DOmN do około 25 lat wstecz nie było zupełnie możliwe. W krajach rozwiniętych rodziło się dopiero takie zaopatrzenie, które jak już to dzisiaj widać w dużych sklepach i warzywniakach - oferowało całoroczny dostęp do różnorodnych owoców tropikalnych i innych nieprzetworzonych produktów.
Internet bardzo w tym pomógł, gdyż nieliczni którzy rozpoznali okazję i już praktykowali ON mogli się podzielić doświadczeniami i wesprzeć wzajemnie.
Pamiętaj o tej możliwości dostępu, która TU w Europie nigdy na taką skalę nie istniała.
Pamiętaj również, że Twój organizm, mikrobiom jest naturalny i dla prawidłowego rozwoju, sprawności i zdrowia potrzebuje naturalnego paliwa - żywności.
(więcej )
HI-TECH - ORGANICZNE CIAŁO, organiczna mentalność
Większość z nas zapomina, że posiadamy na poziomie komórkowym wysoce precyzyjne, niewyobrażalnie szybkie organizmy.
Traktuje je jak worek, który woła o jedzenie i wykorzystujemy ten moment aby pobawić się w wyżerkę kulinarnych przysmaków, zasłaniając się tradycją, preferencjami smakowymi i niezliczonymi mitami, niewłaściwymi przekonaniami.
Pamiętaj, nie o kulinarnym spadku kultury, ale pamiętaj o tym, że Twoje ciało, Twój organizm jest dziedzictwem Natury i jako taki ciągle rządzi się swoimi prawami i posiada swoje naturalne potrzeby.
Zapoznaj się szybko ze SPISEM TREŚCI książki
- zobacz o czym się mówi w książce... -
Dział 1. Skąd wyszliśmy? Sytuacja wyjściowa ludzkości
Prehistoria kultury kulinarnej
Koniec Wędrówki Homo Sapiens za Obiecaną Owocową Krainą
Dział 2. Gdzie jesteśmy? Skąd wiem, co mam jeść?
Przemysł karmy, pokarmów (tzw. spożywczy)
Mity „właściwego odżywiania” (jedzenia i karmienia się), Cz. I.
Mit: …niedoboru witaminy B12
Mit: …musisz zjeść ciepły posiłek
Mit: …człowiek jest mięso-wszystkożercą?
Mit: …ci wszystkożerni ludzie…
Deklaracja (dot. mięsa) poprzez Avaaz
Mit: …choroby dziedzicznej (audio, on-line)
Mit: …lęki i lekarstwa (audio, on-line)
Czym się doenergetyzowujemy?
Kto dzisiaj Cierpi? Przyczyny?
Biblia – jedzenie czy odżywianie, i masa innych pytań
Kulinarny Rezultat Kultury, KRK
Czy smak to właściwy „drogowskaz”?
Symptom Ofiary KRK
Statystyki – po co? Człowiek istotą społeczną
Dział 3. Gdzie JA jestem?
Ludzie z nadwagą i otyłością
eEkstremiści – czerpanie z życia „pełnymi garściami”
Na krawędzi zdrowia
Walczący z alergiami
Osoby unikające pokarmów
„Ukryci chorzy” – zażywający leki
Chorzy normalnie – jakie choroby leczy ON?
Starość i ON (pełny tekst dostępny on-line)
Dział 4. Co zamierzamy? – odżywiamy?
Dotychczasowy Trend ku zdrowiu. Mity. Cz. II
System Kalkulacyjny Dietetyków
Czym odżywia się Influenser, VIP, polityk, aktor, nauczyciel?
Dział 5. ŻYCIE
Mój niesamowity Organizm!
Dane techniczne Homo Sapiens
Galaktyka Mojego organizmu
Moje 2 kg Mikrobiomu – opieka i odżywianie
Jak szybko trawimy pokarmy i żywność?
Dział 6.
Dzisiejsze Odżywianie możliwie Naturalne, ON
Komentarze do definicji: DOmN
Filary Odżywiania Naturalnego (Filary ON)
Filar Jednego Składnika
Filar postu/przerwy/sprzątania organizmu
Filar Życia – aspekt Światła/Informacji
Filar Życia – w sensie wysokiej organizacji Ciała. Filar porządku.
Filar Różnorodności
Filar świadomości obejścia chorób cywilizacyjnych
Wskazówki wzmacniające do Filarów ON
Dział 7. Wiedza wokół ON
8 Zasad żywieniowych prof. Thomasa Collina Campbella
Dział 8. Odżywianie Naturalne – z czym się to je?
Zaawansowane ON – produkty nieprzetworzone
Owoce
Orzechy, nasiona i suszone rośliny
Warzywa, zioła i inne rośliny
Pro-owocowy jadłospis i przystawki
Jajko
Czym jeszcze możemy się odżywiać?
Jakie ilości i jakie produkty – konkretnie!
Dział 9. Jak praktycznie od dzisiaj zacząć ON?
Decyzja. Jak zacząć?
Łatwiej przez etap wegana/weganki
Etapy ku ON
Sposoby zmiany kierunku na ON
Metody ratunkowe przy ON
Przeszkody ON: Bakterie. Koledzy. Pieniądze
Potrzebujesz nauczyciela/współzawodnika
Społeczność ON i innych „roślinnych diet”
Dział 10. Plusy i „minusy” ON – w praktyce
Witalność ciała cała z żywności
Efektywność żywności
„Skutki uboczne” ON
Objawy Odżywiania Naturalnego
Pułapki Odżywiania Naturalnego
Ostrożnie: jabłko, cytrusy, kiwi…
Kiedy czujesz, że tylko „nie jesteś w formie”
Dział 11. Wegetar-, Wegan-, Witar-, Frutarian., uczty sokowe…
Epilog
Podziękowania i cel.
Literatura, przypisy
Pakiet informacji, ćwiczeń i BONUSY do książki
Słownik terminów: JEDZENIE i ODŻYWIANIE
Dzisiejsze Odżywianie
możliwie Naturalne
jest prostsze w zastosowaniu
niż jakakolwiek dieta
- jest jednak trudna do zrozumienia
i zaakceptowania
z powodu naszych przekonań.
DOmN to jak ŻYWIENIOWE PRAWO JAZDY
i tyle wysiłku musisz włożyć aby się nauczyć prowadzić organizm
Dlaczego "dzisiejsze…" ?
Ponieważ może już dzisiaj weźmiesz do ust coś, co jest właściwe dla Twojego organizmu, a niekoniecznie dla Twoich ust czy Twojego smaku lub wynikające z “przyzwoitości”
dlaczego: „Odżywianie…”?
Ponieważ chodzi o Życie w Twoich posiłkach, nie Kult-urę i Tradycję kulinarną. Wysokoprzetworzone pokarmy pojawiły się zaledwie 100 lat temu, tak jak pojawiły się schorzenia i choroby cywilizacyjne. Wszyscy wiemy, a dodatkowo dietetycy trąbią, że najwięcej wartości odżywczych jest w surowych produktach!!! W większości wydajemy się głusi na tę informację… i codziennie, po kilka razy, wkładamy do ust martwe, przegotowane, usmażone, uduszone małowartościowe jedzenie. I łudzimy się, że również “martwe” suplementy coś zmienią. Nie zmienią wiele, ale są w tej sytuacji ważne.
dlaczego “możliwie...” ?
Ponieważ trudno się przestawić tak od razu na nieprzetworzone, surowe produkty. To niewykonalne dla ciała, mikrobiomu i burzące często nasze relacje z innymi. Instytut Żywności i Żywienia zaleca od lat, aby “co najmniej połowę z tego, co codziennie spożywamy, stanowiły surowe Warzywa i Owoce”. Nawet to, co zalecają naukowcy, jest dla nas trudne do osiągnięcia. Organizm z pewnością by się “ucieszył”, ale “co tam organizm…” - myślimy. - ważne, że mi smakuje… - to żona przygotowała… Dlatego możliwie nie od razu, możliwie powoli powinniśmy obrać kurs na zmianę. Z książki dowiemy się, jak przyzwyczaić się, jak pokochać nowe smaki, jak się delektować, co się zmieni i kiedy nasza mentalność przyzwoli na zmianę.
dlaczego “...Naturalne”?
Ponieważ to jest kierunek na nieprzetworzone, a więc najbardziej naturalne produkty. Powinniśmy w tym kierunku podążać. Stopniowo, coraz więcej naturalnych produktów w naszym menu - to jest cel ! Produkty Naturalne nigdy już nie będą naturalne, pochodzą z uprawy, plantacji, ogrodnictwa. Ważne jednak, aby zachowały swoją jedyną i tak istotną cechę — aby zachowały w sobie Życie. Zdajesz sobie sprawę “co to znaczy być żywym”. Tak, Ty jesteś żywy. Twoje ciało jest żywe, jest przez to dzikie, nieokiełznane, jest wciąż naturalne, tak jak ukształtowała je biologia naszego gatunku. Wyobrażasz sobie, co się dzieje gdybyś “ugotował swoją rękę”? Powoli, to brzmi absurdalnie, jednak ręka będzie przegotowana, a więc będzie już martwa, bez życia. Wszystkie surowe warzywa i owoce są więc bardziej naturalne, kiedy są surowe = żywe. Tego potrzebujemy również my: może już dzisiaj Odżywmy się możliwie Naturalnie !?
À propos Odchudzania… jest taka mnogość diet, kalkulacji dietetycznych oraz cudownych środków na odchudzanie, że już zupełnie nie wiadomo co wybrać. A naturalna metoda jest jedna!
W pierwszej kolejności trzeba pozwolić organizmowi się wyregulować a następnie… i to już wszystko! A następnie efektem ubocznym stanie się osiągnięcie zarówno wymarzonej sylwetki, jak i snu, uśmiechu, witalności, ładnej skóry, ruchliwości i kreatywności. Można to osiągnąć w zaledwie kilka miesięcy i po sprawie.
Dzień dobry, Laufen, CH 29.11.2022
Od dzieciństwa wołają na mnie Ziomek, od Imienia - i postanowiłem tak się podpisywać w tematach związanych z książką DOmN, gdyż cała prezentowana wiedza nie jest czymś nowym - jest przypomnieniem wiedzy naszych pra-ziomków i tyle... !
Jestem biologiem z pasji, wykształcenia i praktyki. W przeszłości hodowałem najróżniejsze gatunki zwierząt. Dbałem o ich naturalną dietę, do której ich organizmy (identycznie skomplikowane jak nasze ludzkie) zostały stworzone przez Naturę. Zauważyłem ogromną ilość analogii, które ostatecznie wpływają na naszą kondycję, zdrowie, sylwetkę, samopoczucie a nawet witalność i kreatywność.
Z przypomnieniem o tym, że znów możemy odżywiać się produktami nieprzetworzonymi spotkałem się spontanicznie w 1996r, ale dopiero w 2013r. z powodów zdrowotnych, zastosowałem ten sposób odżywiania w pełni.
Wiedza została mi przekazana przez przodków, wiedza biologiczna. Trochę postudiowałem, poczytałem, sprawdziłem na sobie, w końcu nie miałem wyjścia gdyż pojawił się u mnie nowotwór. A więc przestałem dyskutować ze swoimi zachciankami, "smaczkiem" na tę czy inną potrawę, danie, frykasa i zrobiłem to na 100% - zacząłem odżywiać się możliwie naturalnie od 2013 r. Czyli nieprzetworzone produkty (nowotwór się wycofał).
Książka "Dzisiejsze Odżywianie możliwie Naturalne" DOmN.
Na początku miał to być jeden artykuł dla czasopisma o zdrowiu. Nagle po dwóch latach pisania krótkich notatek zorientowałem się, że tego jest już taka ilość(!!!), iż warto się tym podzielić z innymi i napisać książkę. Ukończyłem ją w kilka miesięcy, dopisując na spokojnie łączące je rozdziały.
Wiedza DOmN podchodzi innowacyjnie do poglądu o Odżywianiu, wprawdzie naukowo, ale bez wyliczania kalorii, witamin, minerałów czy wskazywania na wewnętrzne organy i procesy biochemiczne — całego niepotrzebnego tzw. "bełkotu naukowego". Nadal chcę się dzielić tą cenną wiedzą i przekazałem ją jako dobro wspólne na rzecz tworzącej się społeczności, odżywiającej się już w taki sposób.
Otrzymałem pozytywne recenzje na temat książki. Jestem przekonany o tym, że może ona pomóc milionom ludzi borykających się z podstawowymi trudnościami wypływającymi z naszej cielesności i mentalności jak: otyłość, bóle w kręgosłupie, problemy trawienne, schorzenia, choroby przewlekłe i cywilizacyjne, a nawet zapominanie, zmęczenie, depresję i brak dobrego samopoczucia i dobrych pomysłów.
DOmN jest takie proste, jest tanie, sprawia że, pierwszy raz poczujesz się bezpiecznie od środka. Zainteresuj się tym na poważnie, polecam.
ziomek
... rozdziały z książki są regularnie publikowane
od początku 2021r w specjalistycznym czasopiśmie:
"Harmonia, Twoje Zdrowie, Twoja Odpowiedzialność".
Jedyne takie czasopismo, które rozpoznało wagę sytuacji!
link
Dzisiejsze Odżywianie możliwie Naturalne
łączy wiedzę
wszystkich diet, kultur i tradycji kulinarnych
wskazując, nie nową dietę,
ale kierunek dla Twoich właściwych wyborów
tego co codziennie przyjmujesz do TWOJEGO ciała
Chcesz zapoznać się z fragmentem książki DOmN?
Wypróbuj, sprawdź, poczuj kierunek Twojej zmiany ...
w zamian za próbkę tekstu (po prawej),
zostaniesz poproszony
o adres email, na który wyślemy dostęp do próbek
Nie tylko ewolucja produkcji śmieci... zgromadzilliśmy mnóstwo przekonań, mitów i poglądów na temat jedzenia.
Tylko organizm się nie zmienił... jest nadal naturalny.
OFERTA:
Przygotowaliśmy dla Ciebie różne oferty motywacji i wsparcia.
Na każdą kieszeń!
Chcemy Cię wesprzeć... tak jak możemy lub potrafimy.
Możemy się wymienić swoimi zasobami.
Książkę wydaliśmy nie po to aby zarabiać ale aby tę wiedzę rozpowszechnić.
Z pewnością opuścisz tę stronę z "dostępem do treści", przewiń ją do końca.
BONUSY, które otrzymasz do książki
warte więcej niż książka !
Wartość roboczogodzin przygotowania bonusów:
Ebook DOmN, epub, PDF
Ebook 6 Kroków do zmiany Nawyków
Audiobook DOmN (czyta autor) 15h
Słownik terminów naukowych i słownictwa DOmN
3 Ankiety pytań DOmN do pracy
>12 Artykułów w czasopiśmie Harmonia 2021/2023
> 100 Video na YouTube
> 300 Rolek ma TikToku
> 30 podcastów
> 60 instancji on-line rozdziałów książki
Ponieważ, chcemy być skuteczni a Ty
nie chcesz płacić teraz za książkę DOmN !?
pobierz Ebooka i bonusy
za darmo,
za wypełnienie ankiety
Rzeczywistymi autorami tej pozycji jest wielu ludzi, rzesze naukowców paleontologii, antropologii i innych ..logii. Jest to dzieło praprzodków i przodków, również rezultat kulinarnej kult-ury, intencja prawie każdego człowieka na ziemi.
Treść pierwszego wydania książki powstawała w latach 2018–2021 jednak struktura organizacyjna całego przedsięwzięcia DOmN miała swój początek w pewnych wydarzeniach 24 lata temu, bez których byłaby to zapewne zwykła książka lub by jej nie było w ogóle.
Do pierwszej nazwy kierunku Odżywiania Naturalnego i tym samym pośrednio nazwy książki przyczynił się wydatnie Adam Kaczmarski. To jego energia dała początek moim staraniom. Na początku miał to być jeden artykuł do 2-miesięcznika „Harmonia - Twoje Zdrowie, Twoja Odpowiedzialność”, obiecałem go napisać Redaktorowi Naczelnemu i „zabrałem się do pisania”. W tamtym czasie pracowałem ze starszymi ludźmi 24/7, odżywiałem ich, pielęgnowałem, dużo obserwowałem – i niezwłocznie swoje spostrzeżenia przelewałem na papier. Po 2,5 roku zorientowałem się, że napisałem za dużo. Wystarczyło połączyć w całość, aby powstała książka. Obiecany artykuł do „Harmonii” ukończyłem dwa miesiące przed pierwszym wydaniem książki, a kolejne artykuły ukazują się do dzisiaj.
Podczas I edycji festiwalu Fruta Maniany w 2021 r., w trakcie mojego wykładu, książkę tę oficjalnie przekazałem całemu ruchowi „odżywiających się owocami” jako zaczątek formalnej działalności i prezentacji naszej wiedzy i doświadczeń. Podczas tego samego wykładu została przekazana idea utworzenia Instytutu Naturalnego Odżywiania, która przez tę książkę, miejmy nadzieję, szybciej się zrealizuje.
autor
ziomek
OPINIA O KSIĄŻCE
DZISIEJSZE ODŻYWIANIE MOŻLIWIE NATURALNE
Po lekturze powyższej książki, którą czytałam a raczej chłonęłam wiedzę w niej przekazywaną, stwierdzam, iż pomysł jej napisania i wydania jest bardzo dobry i jak najbardziej na czasie. W obecnych czasach, kiedy ludzkość całkowicie niemalże zagubiła ON, jedząc coraz więcej żywności przetworzonej lub gotowej, bo tak prościej, bo nie mam czasu na wymyślanie i łatwiej odgrzać itp., odżywianie naturalne powinno wrócić na dawne tory i być podstawą i na samej górze piramidy.
Oczywiście, nie należy tu zapominać o naszym organizmie i tak naprawdę nie ma żadnej skutecznej diety, która by każdemu pasowała, a większość ludzi stosuje jakieś choćby ze względu na to, że tak jest modnie i stosują ją celebryci (i pewnie dlatego tak pięknie wyglądają), ale każdy organizm jest inny i każdy potrzebuje innej metody. Ale w tym wszystkim bardzo ważną rolę spełniają surowe owoce i warzywa spożywane codziennie oraz picie dużych ilości wody, a nie tylko i wyłącznie żywności przetworzonej, która pełna jest chemii i innych ulepszaczy. A to nie wpływa zdrowotwórczo na organizm człowieka.
Osobiście stosuję wiele z tego, co tu przeczytałam, jak chociażby dobrowolna, lecz może nie całkowita rezygnacja z produktów i przetworów mlecznych, gdyż zauważyłam, że nie jest to dobre dla mojego organizmu; moje posiłki raczej bazują na dużych ilościach surówek i sałatek (jednakże nie jestem w stanie zjeść ich bez dodatku octu balsamicznego i innych przypraw, ale w rozsądnych i niedużych ilościach), ale jadam także w wersji surowej i pojedynczo zarówno owoce i warzywa i wówczas nie są mi potrzebne żadne ulepszacze.
Jeśli zaś chodzi o mięso, są ludzie, dla których „dzień bez mięsa, to dzień stracony”, mięso, mięso i jeszcze raz mięso. Być może nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, jak jest ono wytwarzane, co się do niego dodaje, co się robi, żeby w krótkim czasie osiągnąć jak największą masę itp. Wystarczy obejrzeć program od zwierzęcia po przerobienie go w żywność i już się tak naprawdę odechciewa.
Podsumowując, jestem jak najbardziej za powrotem do naturalnego żywienia, szczególnie w czasach ogromnego konsumpcjonizmu, wyrzucania jedzenia oraz kryzysu. Tak naprawdę, gdyby coś się w tym momencie złego zadziało w świecie i np. zabrakłoby prądu bądź wody, to ludzie mieszkający na wsi lub nawet Ci, którzy mają kawałek działki lub uprawiają rośliny i warzywa gdzieś na tarasach, mają większe szanse na przeżycie, niż ci „miastowi”, bo mając uprawę pod nosem zawsze przeżyjemy jedząc owoce i warzywa.
Oczywiście jest to moja opinia i punkt widzenia, więc nie zgadzam się do końca ze wszystkim, co tu jest napisane, jak np. niedodawanie do sałatek czy surówek przypraw czy całkowity weganizm, bo kto wie, co się może kryć w warzywach używanych do tego typu dań, a szczególnie w soi, ale jednak sama się przekonałam, że główną bazą pożywienia, jeśli chodzi o mnie i mój organizm, są warzywa i owoce i nie zamierzam z nich rezygnować, jedząc je pod każdą możliwą postacią.
Poza tym książka napisana jest w bardzo przystępny sposób, zawiera wyróżnienia tekstów ważnych w ramkach i pokazuje, czym mamy się kierować w stosowaniu ON. No i, co najważniejsze, że przede wszystkim mamy słuchać naszego organizmu, bo to on nam mówi, czego potrzebuje, a z czego należy zrezygnować dla jego dobra.
Produkty nieprzetworzone posiadają najwięcej wartości odżywczych
- jeśli ignorujesz tę prawdę to ta strona nie jest dla Ciebie.
dziękujemy, że na nią zajrzałeś/łaś !